Vem är osaklig?

Med rubriken ”Osakligt skrämmas med konkurshot” bemötte Cecilia Nykvist, dåvarande vd vid Friskolornas riksförbund mig när jag förra hösten varnade för nedläggningar och konkurser av fristående gymnasieskolor (http://www.dn.se/debatt/eleverna-forlorare-nar-gymnasier-gar-i-konkurs/).

Cecilia Nykvist hävdade att läget var under kontroll. De fristående skolorna var väl förberedda på de elevminskningar som väntade. Konkurser var heller inget nämnvärt problem eftersom endast 13 fristående gymnasieskolor hade gått i konkurs de senaste fem åren  (http://www.dn.se/debatt/osakligt-skrammas-med-konkurshot/).

Vad har då hänt sedan dess? Under 2013 har Karlstads Idrottsgymnasium gått i konkurs, skolkoncernen Praktiska har lagt ner åtta gymnasieskolor, JB Education har gått i konkurs med alla sina 34 skolor och det senaste exemplet är Wäsby restaurangskola som gick i konkurs i mitten av augusti. Sammanlagt berör dessa nedläggningar och konkurser över 40 skolor och cirka 13000 elever.

När kreditupplysningsföretaget UC granskade 129 friskoleföretag med gymnasieskolor gick var fjärde företag med förlust. Konkursrisken hade ökat från 1 till 2,5 procent på fem år.

”En konkursrisk på nästan 2,5 procent är högt. Risken för konkurs inom friskolebranschen är 25 procent högre än genomsnittsrisken för alla aktiebolag i Sverige”, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC till http://www.di.se/artiklar/2013/8/20/gymnasiefriskolor-i-kris/.

Vem var det som var osaklig?

Sten Svensson

 

 

 

One Comment on “Vem är osaklig?

  1. Ja mycket har hänt sedan i höstas. Nu får vi samtidigt inte glömma att fortfarande är det fler kommunala skolor som lagts ner än friskolor. Skolnedläggningar och nya skolor är en del av samhällets förändringar. Det problematiska är snarare plötsliga, oförutsägbara nedläggningar eller konkurser, inte att någon skola läggs ned.

Lämna ett svar

Obs! Kommentarer begränsas till 500 tecken (inklusive blanksteg).

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Din e-postadress behövs för godkänd kommentar. S.O.S. sparar e-postadresser, men vidareförmedlar dem ej. På begäran kan din e-postadress tas bort ur vårt register, varvid kommentar/kommentarer raderas.

SKOLA OCH SAMHÄLLE

WEBBTIDSKRIFT
ISSN 2001-6727

REDAKTÖRER
Malin Tväråna
Magnus Erlandsson
Sara Hjelm
Janna Lundberg
Gunnlaugur Magnússon
Hanna Sjögren
Ola Uhrqvist

E-POST
redaktionen@skolaochsamhalle.se

© COPYRIGHT
Skola och Samhälle

ISSN 2001-6727

KONTAKTA OSS

    Translate »