Birgitta Härfast och Anna Pilebro Bryngelsson: Samordnat ledarskap istället för utvisning (replik)

torsdag, december 3, 2020

Hur kan lärare arbeta systematiskt med sitt ledarskap för ökad arbetsro? Frågan ställdes i en kommentar till Birgitta Härfast och Anna Pilebro Bryngelsson efter deras text Undervisning istället…

Read More

Klas Lindelöf: Går det att skapa en lärlingsutbildning i Sverige?

torsdag, mars 3, 2016

Den politiska diskussionen om en svensk lärlingsutbildning löper som en röd tråd genom de senaste hundra åren av skolreformer. Trots att försöksvisa verksamheter och olika modeller har avlöst…

Read More

Göran Levin: Tål skolan vilken reformtakt som helst?

onsdag, januari 21, 2015

Jag läser IFAU:s rapport om Decentralisering, skolval och fristående skolor, nyligen publicerad. Rapporten är intressant och läsvärd och kommenteras säkert på många olika håll. Förhoppningsvis försöker man inte…

Read More

Olle Holmberg: Vänsterpartiets skolpolitik

söndag, september 7, 2014

Vänsterpartiet framstår i media som ett enfrågeparti när det gäller skolfrågor, ja, när det gäller politiken i övrigt också. ”Bort med vinstintresset i välfärden!” har dominerat de bilder…

Read More

Berg/Andersson/Bostedt/Perselli/Sundh/Wede: Skolans marknadiserade kommunalisering

onsdag, februari 26, 2014

Kommunaliseringen hade med decentraliseringssträvanden att göra (se en tidigare artikel här i S.O.S.). Avsikten var att skolor och lärare i förlängningen skulle få mer av inflytande över arbetet…

Read More

Olle Holmberg: Kommunaliseringen – ett försvarstal

onsdag, januari 15, 2014

Tidningarna översvämmas av artiklar, som talar om hur nödvändigt det är att återföra hela ansvaret för skolan till staten. Kommunaliseringen görs till det avgörande hindret för den goda…

Read More

Christian Hohenthal: Den goda bedömningen– ett hopplöst företag?

onsdag, oktober 16, 2013

Läraren som ska bedöma elevers resultat befinner sig i en strukturell rävsax. Å ena sidan måste utbildningens kunskapsinnehåll anpassas till till de elever som går utbildningen, å andra…

Read More

Olle Holmberg: Den kommunala centralismen

måndag, december 17, 2012

Numera ska hela kommuner arbeta med ett visst material, en viss modell eller en viss metod. Decentraliseringen har stannat på kommunnivå hos chefer i skolförvaltningen och ju mer…

Read More

Jan Thavenius: Vem kan man lita på?

torsdag, november 15, 2012

Var felet med kommunaliseringen att decentraliseringen inte gick tillräckligt långt? Skolorna fick aldrig chansen att utveckla ett professionellt och praktiskt kunnande utan besluten hamnade på den administrativa nivån. …

Read More

Maria Jarl: Onyanserad debatt om återförstatligande av skolan

lördag, september 29, 2012

Tjugo år efter att skolan kommunaliserades argumenterar nu flera partier för att skolan åter ska förstatligas – Folkpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Även Lärarnas riksförbund argumenterar för att ansvaret…

Read More

SKOLA OCH SAMHÄLLE

WEBBTIDSKRIFT
ISSN 2001-6727

REDAKTÖRER
Malin Tväråna
Magnus Erlandsson
Sara Hjelm
Janna Lundberg
Gunnlaugur Magnússon
Hanna Sjögren
Ola Uhrqvist

E-POST
redaktionen@skolaochsamhalle.se

© COPYRIGHT
Skola och Samhälle

ISSN 2001-6727

KONTAKTA OSS

    Translate »