Klas Lindelöf: Det auktoritära ledarskapet är tillbaka

söndag, september 6, 2015

I ett avsnitt av TV-serien The Simpsons hamnar den ondskefulla Mr. Burns, VD för stadens kärnkraftverk, i fängelse. Hans färglösa assistent Waylon tvingas ta över ledningen och ser ett tillfälle att ersätta Mr Burns brutala ledarskap med något mer humant. Som den ”hyvens” ledare han är, går han efter jobbet ut och svingar en bägare med delar av sin personal, Homer Simpson och grabbarna.

Läs mer

Jan Thavenius: Vad politikerna kan göra för eleverna?

måndag, april 7, 2014

Efter en strid ström av skolreformer vore det på sin plats om politikerna upptäckte att skolan befolkas av elever och att dessa elever bär med sig samhället utanför in i skolan. Det är hur samhället utanför skolan ser ut och hur eleverna har det i sin vardag som ytterst bestämmer vad som sker innanför skolportarna. Jan Thavenius reder ut de samband som skoldebatten sällan talar om. (red)

Läs mer

Karl Asp: Förstelärare och arbetardöttrar – om effekterna av en konservativ meritokrati som diskurs i skoldebatten

måndag, oktober 29, 2012

Alliansen i Stockholms kommun skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet (2/10-2012) att de ska höja lärarlönerna. De är också positiva till det nyligen tecknade löneavtalet mellan SKL och lärarförbunden. Detta avtal ”…lägger grunden för fortsatt kvalitetsutveckling i skolan och att vi kan rekrytera alla lärare skolan så väl behöver”. Det är nu en något märklig början på en text vars fortsättning kommer att uppehålla sig vid endast en liten del av skolans personal: förstelärare och lektorer i…

Läs mer

Jan Thavenius: God morgon skolvärlden!

torsdag, april 26, 2012

Elever ska resa sig när deras lärare kommer in i klassrummet. Vad varje skola ska skaffa sig. Verklig disciplin. Rigorösa krav. Hårda skolämnen. Sport där eleverna kan lära sig vad det innebär att lyckas eller misslyckas. Skolorna bör återinföra skoluniform, inga sweatshirts utan kavaj och slips. Motståndarna till friskolor försvarar ett skoletablissemang som har svikit eleverna och accepterat misslyckandet som ett av livets villkor. Föräldrar till elever som skolkar bör förlora sina bidrag från staten. Vem har sagt…

Läs mer

Jan Thavenius: ”Forskare dömer ut skolan”

torsdag, mars 1, 2012

Föreställningen om “teoretisk begåvning” resp. “praktisk begåvning” har kommit ordentligt till heders igen. Vissa barn och ungdomar passar helt enkelt inte in i den medborgarskola som hittills varit tänkt. De bör slippa teoretiska ämnen. Denna grundläggande konservativa hållning får nu argument från en arbetsmarknadsforskare som menar att ungdomsarbetslösheten till en del beror på att skolan inte har ett särskilt praktiskt studiealternativ för elever som av “någon anledning inte passar in”. (red)

Läs mer

Sten Svensson: Nyliberalism och nykonservatism kompletterar varann inom skolpolitiken

fredag, oktober 7, 2011

I artikeln ”Vad gör socialdemokraterna medan högern kidnappar skolan?” pekar Olle Holmberg på den blandning av nyliberalism och konservatism som präglar dagens skolpolitik. Dessa till synes helt olika politiska riktningar kompletterar varandra mycket väl. I denna text görs ett försök att klargöra hur det oförenliga passar ihop och inom vilka områden det skär sig eller kommer att skära sig.

Läs mer

Magnus Persson: Den melodramatiska skoldebatten

onsdag, maj 4, 2011

Den svenska skoldebatten är egendomlig. Här härskar en lika svart-vit världsbild som i den enklaste saga eller Hollywood-melodram. Melodram var för övrigt en genrebeteckning som Maciej Zaremba lite oväntat använde om delar av sin egen nyss avslutade reportageserie i DN. Andra tänkbara benämningar kunde varit dystopi eller tragedi. Zaremba sätter onekligen fingret på ett antal mycket allvarliga problem i svenskt utbildningsväsende. Avprofessionaliseringen av läraryrket och kommunaliseringens negativa effekter hör till dessa.

Läs mer

Mats Olsson: Vem vill bli lärare nu?

onsdag, april 13, 2011

Vad händer när utbildningsministern, Lärarnas riksförbund och DN:s Maciej Zaremba släpper loss hundarna i drevet mot Sveriges lärarkår? Förhoppningsvis är Aftonbladets “livegranskning” Skolraset den sorgliga höjdpunkten på den här kampanjen. Hur mycket smutskastning tål landets lärarkår? Vem vill bli lärare nu?

Läs mer

Björn Kindenberg: Helvetesskildringar av skolan vinner inte på fakta

onsdag, april 13, 2011

Efter Zarembas tredje artikel om skolan känner jag mig egentligen för dränerad för att kunna invända. Men jag ska göra ett försök. Jag konstaterade från början att alla, även Zaremba, har rätt till sin berättelse. Men problemet är att Zarembas berättelser framställs som kritiskt granskande reportage av den största morgontidningen.

Läs mer

Jan Thavenius: Medborgare, din tid är ute

måndag, mars 28, 2011

Skolan spelar en vital roll i demokratin. I skolan ska unga människor skaffa sig kunskaper om historien och samhället, möta människor av olika slag, öva sig att lyssna på varandra, lära sig att ge och ta argument och mycket annat. Skolan är en del av offentligheten, ett gemensamt rum i samhället, som i sin tur är avgörande för demokratins kvalitet. Om offentligheten blir mer och mer marknad, blir medborgaren mer och mer kund. På många håll flyttar nu…

Läs mer

SKOLA OCH SAMHÄLLE

WEBBTIDSKRIFT
ISSN 2001-6727

REDAKTÖRER
Sara Hjelm
Magnus Hultén
Malin Ideland
Anders Jönsson
Björn Kindenberg

E-POST
redaktionen@skolaochsamhalle.se

© COPYRIGHT
Skola och Samhälle

S.O.S. på Twitter