måndag, april 23, 2018
I en tid med fokus på mätning, effektiva undervisningsformer och kärnämneskunskaper hamnar de estetiska ämnena ofta i skymundan. Ruhi Tyson skriver att de spelar en viktig för bildning,…
Read More
onsdag, mars 30, 2016
De stora utmaningar skolan står inför idag med nyanlända barn och brist på lärare har initierat olika förslag på hur behoven ska mötas. Lärarförbundets Jaara Åstrand kom, den…
Read More
söndag, oktober 12, 2014
Den amerikanska filosofen och liberalen Martha Nussbaum har skrivit en mycket intressant artikel, Skills for life, som skulle kunnat vara sprängstoff i den svenska valdebatten om skolan, men…
Read More
måndag, april 14, 2014
Ibland nämns elevers ”eget arbete” och ”forskning” som inslag i ”progressiv” undervisning. Men ingenting kan vara felaktigare om arbetet inte har med kunskapsutveckling att göra. Här visar Jan…
Read More
torsdag, april 19, 2012
På SvDs Brännpunkt den 1 april framhåller Dick Harrisson och Katarina Harrison Lindbergh att bildningstanken behöver en folkrörelse och att kunskap måste få en högre, mer prestigefull plats…
Read More
fredag, december 16, 2011
Det pågår en nedmontering av kulturen i skolan. Kommunerna är inte intresserade, säger Lisa Backhans i den här artikeln. Detta ointresse ska ses mot bakgrund av en långvarig…
Read More
tisdag, april 26, 2011
I en första artikel avslutade jag med att ställa två frågor: Är det möjligt för en lärare i grundskolan att bedriva en undervisning som utvecklar elevernas intresse för…
Read More
tisdag, april 19, 2011
Vi är 24 personer som befinner oss i rummet. Alla utom jag, som är workshopledaren, går sista året på lärarutbildningen med inriktning mot tidigare åldrar, det vill säga…
Read More
torsdag, januari 20, 2011
Är det inte lite flummigt det där med kultur i skolan, med skapande och estetiska läroprocesser? Nej, menar Ina Alm, det är en helt felaktig föreställning om man…
Read More