torsdag, december 10, 2020
Att leta efter symptom och syndrom på den som uppfattas avvika är både olyckligt och olikvärdigt, skriver Linda Palla i en kommentar till förskollärarutbildningens reviderade examensmål. Fokus borde…
Läs mer
torsdag, mars 5, 2020
Det finns ett behov av ett nytt begrepp som fångar det essentiella i lärares uppdrag. Lärares uppdrag handlar om att leda eleverna till nytt lärande. För att fånga…
Läs mer
måndag, oktober 28, 2019
Det heter ofta att vissa elever har svårt att platsa i skolan. Men tänk om det istället är så att skolan som fysisk plats har svårt att platsa…
Läs mer
torsdag, maj 16, 2019
Lärarutbildningen har länge varit akademins sorgebarn. Nu har den återigen blivit kritiserad av Universitetskanslerämbetet (UKÄ). Hur ska man förstå kritiken, och finns det någon enkel lösning på problemet?…
Läs mer
torsdag, maj 16, 2019
Lärarutbildningen innehåller många olika moment, uppdelade på olika kurser. Jakob Billmayer menar att detta inte är bra för studenternas lärande och professionsutveckling. Istället föreslår han en helt ny…
Läs mer
måndag, juni 18, 2018
Pär Engström ger replik på Isak Skogstads inlägg om lärarutbildningen.
Läs mer
torsdag, juni 14, 2018
Gunnlaugur Magnússon ger replik på Isak Skogstads inlägg om lärarutbildningen.
Läs mer
måndag, juni 11, 2018
Dagens lärarutbildningar baseras i allt för låg grad på modern vetenskap om hur människor lär, samtidigt som det i hög utsträckning saknas utbildning i praktisk undervisningsmetodik. Detta gör…
Läs mer
måndag, april 9, 2018
Lärarutbildningen behöver söka sig mot en annan kunskapsfilosofisk grund, i riktning mot essentialism, empiri och falisifierbara vetenskapliga utsagor, som garanterar en gradvis kunskapsutveckling, menar Jan Lenander. (red.)
Läs mer
måndag, februari 12, 2018
Konstruktivismens dominans på lärarutbildningen måste brytas. Liksom det kompakta motståndet mot realismen. Vägen fram är att betona hur dessa både idériktningar kan samverka för en bättre undervisning. (red.)
Läs mer