Göte Rudvall: Skolan och den digitala tidsåldern

onsdag, oktober 14, 2015

Göte Rudvall är 90 år. Han har levt med svensk skolutveckling i många år – som lärare, som rektor och skolchef i Österåker, som universitetslektor i Malmö och som mycket aktiv pensionär. Han brukar kallas en av ”enhetsskolans fäder”. Det är intressant att det är just han som ställer krav på att skolan ska möta och lära sig av den digitala barn- och ungdomsgenerationen. (red)

Läs mer

German Bender: Är det datorernas fel att skolresultaten sjunker?

torsdag, oktober 8, 2015

För en tid sedan rapporterade Ekot i Sveriges Radio att de svenska elever som använder internet och datorer mest är de som presterar sämst i skolan. Detta visar OECD i en ny rapport som bygger på resultaten i 2012 års PISA-test. Det är alltså inga nya provresultat som redovisas.

Läs mer

Synne Myreböe: Harrissons bildning

torsdag, april 19, 2012

På SvDs Brännpunkt den 1 april framhåller Dick Harrisson och Katarina Harrison Lindbergh att bildningstanken behöver en folkrörelse och att kunskap måste få en högre, mer prestigefull plats i samhället. Medborgare i allmänhet och blivande lärare i synnerhet har inget intresse för kunskap, ja de ”vägrar att förkovra sig”, hävdas det. Harrison och Lindbergh målar upp en bild av ointresserade studenter, som endast är intresserade av att komma igenom studierna så smidigt som möjligt med allt vad det…

Läs mer

Ove Sernhede: Förortens unga och skolan 2

måndag, november 21, 2011

Många ungdomar i storstadsförorternas utsatta områden lever i en värld präglad av marginaltillvaro och utanförskap skrev jag i en tidigare artikel. Mot den bakgrunden är det viktigt att vi ställer oss frågorna – Varför uppfattar så många unga i de stora städernas förorter inte skolan som en länk till eller en väg in i samhället? – Varför utgör inte skolan den självklara arenan för att skaffa sig den utbildning som krävs för att kompensera den marginaliserade sociala position…

Läs mer

Ove Sernhede: Förortens unga och skolan

fredag, november 18, 2011

Runt om i Västeuropa pågår en utveckling som avskiljer de stora städernas invandrartäta bostadsområden från det övriga samhället. Dessa förorter är på olika sätt socialt utsatta, det vill säga de präglas av hög arbetslöshet, stort bidragsberoende, låga inkomstnivåer och höga ohälsotal. De är också inbegripna i en process där områdena och de som bor där nedvärderas och utpekas som avvikande. De här omständig­heterna har en direkt inverkan på ungas gemenskaper såväl som på skolans verksamhet.

Läs mer

Alfredo Castro: Den blomstertid nu vissnar

tisdag, oktober 5, 2010

Läraryrket är förmodligen ett av de svåraste och mest fascinerande yrken som finns. Det är kreativt, tungt, instabilt, styrt, fritt, riskabelt, bevakat, mångfasetterat, spännande. Med de ungdomar vi arbetar med kan det inte vara på annat sätt. Ungdomar lever med en fot i samtiden och den andra i framtiden. Ungdomarnas förmåga att anamma tidsandan är nu som alltid fenomenal. ”Knapparnas generation” benämner Umberto Eco dagens ungdomar, eftersom knapparna är det symboliska tecknet för dagens megakommunikativa värld. Men ungdomarna…

Läs mer

4. Skolan måste förändras därför att samhället har förändrats!

torsdag, september 9, 2010

Är skolan en ö utan förbindelse med det samhälleliga fastlandet? Man får lätt det intrycket när man lyssnar till dagens skoldebatt. Var finns diskussionen om att skolan måste förändras därför att samhället har förändrats? Ibland låter det som om 50-talsskolan kunde stå som evig modell för en bra skola. Men – det är ingen vits med en skola som utbildar för ett samhälle som redan har varit. Och det skulle inte heller gå – eleverna är annorlunda idag.

Läs mer

Kim de Bruin: Mina bästa lektioner

måndag, april 19, 2010

Hej lärare! Jobbar ni som jag på en skola där datorn är ett självklart verktyg i den moderna skolan? Där varje elev har egen laptop? Den nya moderna IT-skolan, som erbjuder framtidens teknik, som lockar med smidiga lektionsupplägg. Inga pappersläxor att tappa eller glömma, allt finns på Fronter! Entreprenöriella lärare som med sina entreprenöriella elever jobbar med datorn som främsta verktyg. Sök, sålla och bearbeta, beroende på mål!

Läs mer

SKOLA OCH SAMHÄLLE

WEBBTIDSKRIFT
ISSN 2001-6727

REDAKTÖRER
Sara Hjelm
Magnus Hultén
Malin Ideland
Anders Jönsson
Björn Kindenberg

E-POST
redaktionen@skolaochsamhalle.se

© COPYRIGHT
Skola och Samhälle

S.O.S. på Twitter