Alexander Skytte: Pojken extra allt

Alexander Skytte, lärare, berättar om den turbulenta skolupplevelse som kan bli följden av att växa upp – och gå i skolan – med adhd och autism (red.)

Jag vill ge dig en klump i magen.

Jag vill att du ska känna det jag kände. Förvirringen, hopplösheten, ångesten. Allt det där obehag en liten människa som inte följde normen fick känna. Inte för att jag vill få dig att må dåligt. Jag vill att du ska förstå.

För det är först när man fått erfara att bära på den här klumpen i magen som man kan börja förstå. Det är först då det är möjligt att se bortom sitt eget perspektiv, öppna sitt sinne och kunna se andras.

Först kanske jag borde presentera mig. Jag heter Alexander Skytte, fyller snart 30 år och är legitimerad lärare. Som barn blev jag diagnostiserad med adhd och i vuxen ålder med autism och jag har nyligen skrivit en bok om hur det var för mig att växa upp med adhd och autism. En beskrivande resa från barnsben upp till vuxen ålder.

Jag vill tro att det här inte är en bok som alla andra. I ”Pojken med extra allt – hur lärare kan bemöta adhd och autism” vill jag ge dig en inblick i de kritiska aspekter som kom att forma mig till den självständiga, vuxna individ jag är idag. Och vad som höll på att leda mig till kriminalitet, beroende och en för tidig död.

Vanligtvis så brukar den här historian komma från en förälder, pedagog eller psykolog. En närstående person som ser utifrån och in på det turbulenta kaos som uppstår kring ett sådant barn. Jag vill bjuda in dig innanför mitt skallben. För här kommer berättelsen inifrån mig, pojken med bokstäverna själv, och med det tillkommer även alla känslor och tankar som bara någon som själv genomlevt en sådan skolgång kan känna.

Den här boken håller inte igen. Jag tror det är viktigt för att få fram en känsla genom orden på pappret. Därför får du läsa om när jag blev hemringd eller rymde från skolan. Hur jag blev akutplacerad i en resursklass för stökiga barn eller hur jag blev utfryst i högstadiet. Hur polisen kom och tog mig till häktet. För allt det här har varit viktigt för att forma mig till den jag är idag.

Men allt är inte ett enväldigt mörker. Det finns mycket gott och goda krafter också, även i den mest traumatiska av uppväxter. Om dem vill jag också berätta. Hur en fritidspedagog kan rädda en skolgång och hur en resurslärare med hjärta och empati kan ge de allra hårdaste killar den där kramen de så länge behövt.

Till de här kritiska aspekterna av min skolgång har jag lagt på ett filter av relevant teori och forskning för att kunna förklara mina beteenden och även ge förslag till lösningar vid sådana avgörande situationer. Vad gjorde min omgivning för att bemöta mig? Vad fungerade och vad fungerade inte? Det är frågor jag försöker besvara.

Förhoppningsvis kan det hjälpa oss att se de här barnen och förstå hur de resonerar. För det är ofta när man ser tillbaka som man undrar – hur gick det egentligen för det där känsloknippet sen? Vad gör hen idag? Blev allting bra till slut?

Därför skulle jag bli jätteglad om du ville läsa min berättelse. Och precis som jag inleder och avslutar min bok vill jag göra här, med några rader från Lalehs låt Det kommer bli bra.

 

Åh, jag är bara en sten i havet

Det är inte värre än så

Så, så, så

Några ringar på ett hav

Är allt vi lämnar kvar

Du är bara en sten i havet

Det är inte värre än så

Så, så, så

Vad var det ni sa? (Vad var det vi sa)

Det kommer bli bra (Det kommer bli bra)

 

Alexander Skytte har precis kommit ut med boken “Pojken med extra allt”. Han har haft en turbulent skolgång och är idag idrottslärare och skoldebattör.

 

Bild av Annie Spratt på Unsplash.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Obs! Kommentarer begränsas till 500 tecken (inklusive blanksteg).

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Din e-postadress behövs för godkänd kommentar. S.O.S. sparar e-postadresser, men vidareförmedlar dem ej. På begäran kan din e-postadress tas bort ur vårt register, varvid kommentar/kommentarer raderas.

SKOLA OCH SAMHÄLLE

WEBBTIDSKRIFT
ISSN 2001-6727

REDAKTÖRER
Malin Tväråna
Magnus Erlandsson
Sara Hjelm
Janna Lundberg
Gunnlaugur Magnússon
Hanna Sjögren
Ola Uhrqvist

E-POST
redaktionen@skolaochsamhalle.se

© COPYRIGHT
Skola och Samhälle

ISSN 2001-6727

KONTAKTA OSS

    Translate »