Elever på Skapaskolan i Huddinge: Vi vill ha hållbarhet på schemat, men hinner inte vänta

“Det är vi som är framtiden”, skriver eleverna på Skapaskolan i Huddinge. Vi måste lära oss om jordens utveckling och kretslopp, för det kommer att påverka oss när vi blir äldre. Men vi har inte tid att vänta på att hållbar utveckling ska införas på schemat. 

Johanna Ragnartz, som är vd för “Håll Sverige rent”, skriver i en debattartikel i Lärarnas tidning att svensk skola borde få hållbarhet på schemat. Minst en timme i veckan tycker hon att vi ska få lära oss om FN:s globala mål.

Vi håller med om att hållbar utveckling är livsviktigt för oss. Vi måste lära oss om jordens utveckling och kretslopp, för det kommer att påverka oss när vi blir äldre. Dagens unga är nästa generation – det är vi som är framtiden. Vi unga måste kämpa för att rädda vår planet, vi måste lära oss hur man ska gå tillväga och på så sätt se till att utvecklingen blir hållbar. Dagens vuxna har lämnat över en planet som är långt ifrån perfekt. Vuxna klagar ibland på att ungdomar växer upp för snabbt, men vi har inget val. Vi måste mogna snabbt. Vem ska annars lösa klimatkrisen?

Skolan är utan tvekan viktig när det kommer till miljön. De som nu är vuxna lärde sig förmodligen inte om miljöförstöring i skolan och det har påverkat vårt nuvarande samhälle. När de var unga var de framtiden, men de föreställde sig förmodligen inte framtiden som den är nu. Vi kan inte göra samma misstag som generationen innan oss. Vi måste visa att vi kan bättre, vi måste göra skillnad.

Att införa hållbarhet på schemat är inte fel, men vi vill skriva för att säga att det inte är ett måste. Man kan påverka ändå. Detta ämne kan redan ingå i SO och NO till exempel. Vi har lagt ner mycket tid på detta trots att det inte har varit ett eget ämne på schemat. Vi har jobbat effektivt för att göra bra saker för miljön. Just nu håller vi på med ett miljöprojekt för att rädda världens hajar. Vi har jobbat ambitiöst och intresserat för att upplysa folk vad som händer med hajarna och haven. Vi har skrivit debattartiklar och insändare, demonstrerat i stan, haft öppet hus, pratat i radio och mycket mer. Vi har bakat in det i SO-ämnena och “slagit två flugor i en smäll”.

Vi har inte tid att vänta på att hållbar utveckling ska införas på schemat. Jorden smulas sönder bit för bit och fler icke-informerade måste få veta vad som händer. Något måste hända och det måste hända nu. Vi kan inte vänta på något politiskt beslut, vi har redan väntat för länge. Det är dags att alla skärper sig. Lärarna kan hitta den tiden ändå, såsom vi har gjort, genom att samarbeta med andra ämnen, till exempel SO eller NO.

Vi vill uppmana Sveriges lärare att “go for it”, var inte rädda. Tänk stort och gör det bara! Att jobba med hållbar utveckling tar tid, men det är värt det för det blir bara roligare och roligare. Det finns inget som kan gå fel med att försöka. Låt oss unga ta tag i problemet under skoltid och få göra skillnad på riktigt. Vi i vår klass har gott samvete, eftersom vi faktiskt gör något bra för vår planet.

Vi är inte oroliga för framtiden. Vi tar tag i problemen.

Emiliah Molander, Jizzeth Rodrigues, Leona Strachal Nyman, Elias Overud, Märta Nygren, Amelie Andersson, Hugo Ihlman, Hassan Mahdi, August Forsander, Anton Ström. Filip Cedreus, Neo Erlander, Wilma Andersson, Linnéa Håkansson, Emma Ohlsson, Alve Hedman och Isak Miller är elever på Skapaskolan i Huddinge.

Bild av Grégory Roose

2 Comments on “Elever på Skapaskolan i Huddinge: Vi vill ha hållbarhet på schemat, men hinner inte vänta

  1. Tack för att ni finns till. Vår generation stod för femtio år sedan upp för fred och medverkade till att det inte blev något tredje världskrig. Ett med kärnvapen som skulle ha varit en katastrof för jorden. Går ni ut på gatorna , ställer ni politiker och makthavare mot väggen så kommer vi att ställa upp bakom er . Kommersialism och konsumtion är inte livets mening. Det visste redan Moses då han bekämpade sitt folks dyrkan av guldkalven. Nu står vi än en gång inför en katastrof för jorden. Ni med ert engagemang, er intelligens och era kunskaper kan rädda jorden än en gång och ge livet ännu en chans. Vi står bakom er.

  2. Jag Carina Mathiasson, har skrivit en lärobok i ämnet: Hållbart samhällsbyggande
    utgiven på Gleerups förlag

Lämna ett svar

Obs! Kommentarer begränsas till 500 tecken (inklusive blanksteg).

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Din e-postadress behövs för godkänd kommentar. S.O.S. sparar e-postadresser, men vidareförmedlar dem ej. På begäran kan din e-postadress tas bort ur vårt register, varvid kommentar/kommentarer raderas.

SKOLA OCH SAMHÄLLE

WEBBTIDSKRIFT
ISSN 2001-6727

REDAKTÖRER
Malin Tväråna
Magnus Erlandsson
Sara Hjelm
Janna Lundberg
Gunnlaugur Magnússon
Hanna Sjögren
Ola Uhrqvist

E-POST
redaktionen@skolaochsamhalle.se

© COPYRIGHT
Skola och Samhälle

ISSN 2001-6727

KONTAKTA OSS

    Translate »