Katarina Fast Ehrlén: Låt barnen lära sig det som tekniken inte kan ersätta

Uppdelningen i praktiskt-estetiska och teoretiska ämnen är förlegad. Och framväxten av artificiell intelligens borde få oss att värna de praktiskt-estetiska ämnena istället för tvärtom, skriver Katarina Fast Ehrlén i en kommentar på ett uppmärksammat ledarstick i Dagens Nyheter. (red.)

Susanne Nyström har skrivit en ledare i Dagens Nyheter med rubriken Elever slösar bort viktig skoltid på bild, slöjd och musik. Hon skriver, citat: ”Problemet är att det är lätt att slå fast vilka kunskaper som ska in eller vara kvar. Samtidigt vågar i princip ingen ta bladet från munnen och säga vad som ska bort.”

Detta är dock inte sant. Gör en 180-graderssväng i tanken! Smaka på idén att uppdelningen i praktiskt-estetiska ämnen och teoretiska ämnen är förlegad. Alla ämnen innehåller lite av både och – men de har olika tyngdpunkter. Och de främjar varandra. Lärandet i ett ämne påverkar lärandet i ett annat. Många yrken innehåller också delar av både och, exempelvis medicin och bildanalys, musik och programmering, hantverk och kemi. Det duggar också tätt med nya kunskaper om hjärnan. Det duggar tätt med nya AI-funktioner.

Så nej, det är INTE lätt att slå fast vilka kunskaper som ska in eller vara kvar.

Vi behöver fundera på vilka kompetenser våra barn och vårt samhälle verkligen kommer att behöva. Artificiell intelligens rör runt i alla grytor just nu och många spår stora förändringar på arbetsmarknaden framöver. I grundskolan behöver vi lära oss det som tekniken inte kan ersätta. Och vi behöver kunskaper för att kunna värdera och bedöma teknikens alla uttryck.

Kunskap och tänkande hör ihop men även kropp och känslor deltar i vetandet. All information, alla impulser, all input, allt råmaterial som kroppsdelen hjärnan är beroende av för att kunna göra sitt jobb – det kommer från kroppen! När vi lär oss saker deltar alla sinnen – på olika sätt. En kemikalie ser ut och doftar på ett speciellt sätt – och vi vet vad det är. Den kemiska beteckningen kan AI tala om för oss men upplevelsen av doften är vår egen. Ett brödrecept kan AI utantill. Men hur degen ska kännas när den är perfekt, det talar dina händer, dina ögon och ditt luktsinne om för din hjärna. Finmotorikens kroppsminne hjälper kirurgen att göra rätt. AI kan skapa häpnadsväckande bilder, filmer och texter men det är du som upplever dem och ger dem mening. AI kan allt om mobbning, men det är du som känner och måste hantera dina känslor.

Samhällskroppen behöver tänkande OCH kännande människor. Medborgare som kan vända på tanken 180 grader och som med hjälp av känslor smörjer samverkan och samarbete. Vi behöver kunna ta hand om varandra i allt högre grad men också bedriva en mångfald av olika typer av forskning, kunna ställa om för hållbarhet, premiera innovation med mera.

Vilka ämnen och vilket ämnesinnehåll blir grundläggande när AI kan översätta talat språk i realtid? När AI programmerar? När var och en kan behöva odla till husbehov, baka sitt bröd, laga sina kläder? När alla är nästan-vegetarianer? När vi behöver hantera resurser på rätt sätt?

Att se över grundskolans timplan och kursplaner innebär inte att slumpmässigt nedvärdera och plocka bort vissa ämnen och utöka andra som om det hela vore ett spel med absoluta regler. Tvärtom behöver vi hjälpas åt – fördomslöst – genom att fundera, resonera, informera oss, analysera, spekulera och fantisera så att vi både får syn på vår samtid och på vår framtid. En framtid där tyngdpunkten kan ha skiftat 180 grader och där barnen mår bra för att de fått utveckla hela sig själva, hela kroppen med både tänkande, känslor och olika uttryckssätt. Vi vet så mycket mer idag, samhället har förändrats i snabb takt – så vilka kärnämnen ska vi ha i morgondagens skola? Vad säger eleverna? Lärarna? Du?

Katarina Fast Ehrlén är tidigare bildlärare på högstadium och gymnasium, tidigare biträdande rektor på gymnasium och kulturskola, samt författare till bland annat ”Skolan som inte finns – men som alla älskar!”

Foto: Katarina Fast Ehrlén

Referenser

Svensson, Björn (2023). Matteläraren: De praktiskt-estetiska ämnena borde få mer tid. Ämnesläraren, 27 oktober 2023.

Lämna ett svar

Obs! Kommentarer begränsas till 500 tecken (inklusive blanksteg).

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Din e-postadress behövs för godkänd kommentar. S.O.S. sparar e-postadresser, men vidareförmedlar dem ej. På begäran kan din e-postadress tas bort ur vårt register, varvid kommentar/kommentarer raderas.

SKOLA OCH SAMHÄLLE

WEBBTIDSKRIFT
ISSN 2001-6727

REDAKTÖRER
Malin Tväråna
Magnus Erlandsson
Sara Hjelm
Janna Lundberg
Gunnlaugur Magnússon
Hanna Sjögren
Ola Uhrqvist

E-POST
redaktionen@skolaochsamhalle.se

© COPYRIGHT
Skola och Samhälle

ISSN 2001-6727

KONTAKTA OSS

    Translate »