Ett icke-förslag

Tioårig grundskola med skolstart vid sex års ålder, förlängd skolplikt för den som saknar behörighet till gymnasieskolan, samt obligatorisk sommarskola. Dessa förslag presenterades av alliansregeringen under onsdagen.

Som försök att visa handlingskraft i skolfrågan framstår inte gårdagens förslag som särskilt lyckade. Frågan om huruvida förskoleklassen borde inkluderas som en obligatorisk del av grundskolan har ju diskuterats i många år och i praktiken går redan så gott som alla barn i förskoleklass. Inte heller verkar det särskilt vettigt att göra om förskoleklassen till ‘riktig skola’. Det finns ingenting som pekar på att förskoleklassen skulle vara bekymret i svensk skola. Dessutom verkar det inte som en bra idé att en förlängning av den skola som producerar de dåliga resultaten skulle få ännu mer tid på sig att göra det.

Och vad säger oppositionen? De vill lägga mer resurser på skolan – till fler lärare, mindre klasser och fler specialpedagoger vilket innebär att lappa och laga det nuvarande skolsystemet snarare än att göra något åt det.

När får vi se förslag som gör något åt systemfelen – det fria skolvalet, marknadsstyrningen av skolan och mål- och resultatstyrningen? När får vi se förslag som inte innebär ’more of the same’?

Redaktionen

 

One Comment on “Ett icke-förslag

 1. Jag måste nog hålla med Olle Holmberg trots att jag anar att Olle H var med om att ta bort det fria valet i särskild kurs i matematik på den EGNA skolan 1987. 2003 ville föräldrar, elever och lärare ha detta valalternativ tillbaka men om detta är det tyst som i graven.

  Det är klart att ett 10:onde år är rena vansinnet då det är nog utslätat som det är och matematik 1AB på gymnasiet ligger på grundskolans allmänna kurs nivå.

  Det är klart att det måste bli mer olika alternativ på den egna skolan och den löjliga betygshetsen måste bort.

  Vill man att det ska brännas mer bilar i Husby?

  Håkan

Lämna ett svar

Obs! Kommentarer begränsas till 500 tecken (inklusive blanksteg).

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Din e-postadress behövs för godkänd kommentar. S.O.S. sparar e-postadresser, men vidareförmedlar dem ej. På begäran kan din e-postadress tas bort ur vårt register, varvid kommentar/kommentarer raderas.

SKOLA OCH SAMHÄLLE

WEBBTIDSKRIFT
ISSN 2001-6727

REDAKTÖRER
Magnus Erlandsson
Sara Hjelm
Magnus Hultén
Malin Ideland
Hanna Sjögren
Malin Tväråna

E-POST
redaktionen@skolaochsamhalle.se

© COPYRIGHT
Skola och Samhälle

ISSN 2001-6727

KONTAKTA OSS

  Translate »