Jan Thavenius: Full frihet för friskolorna

”Friskolorna har kommit för att stanna”, slår friskolekommittén fast i sin första mening. Därmed är det väsentliga sagt i den nu framlagda sexpartiöverenskommelsen. Nu ska det för all framtid heta friskolor. Från början var termen fristående skolor. Nu är de fria. Fria att göra vinster på elevernas undervisning. Fria att skatteplanera. Fria att lägga ner verksamheten om den inte är lönsam nog. Fria att ta emot de mest studiemotiverade eleverna. Fria att använda undervisningspengen för att marknadsföra sig. Fria att konkurrera på olika villkor. Fria att använda undermåliga lokaler. Fria att vila tryggt mot långsiktiga regler med kortsiktiga vinstintressen. Fria från kommunalt inflytande och fria att stjälpa över alla problem på kommunen om det inte passar.

2 Comments on “Jan Thavenius: Full frihet för friskolorna

  1. Hej. Helt kort. Utgår från att du inte läst betänkandet? Eller? Har också kritik men den utgår från förslaget inte från sådant som faktiskt adresserats i betänkandet.

    • Jag har nog läst förslaget. Men jag har fäst mig vid vad som inte står där. Kort sagt, förslaget är ett tydligt exempel på att makten förskjuts från de demokratiska instanserna till de privata.

Lämna ett svar

Obs! Kommentarer begränsas till 500 tecken (inklusive blanksteg).

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Din e-postadress behövs för godkänd kommentar. S.O.S. sparar e-postadresser, men vidareförmedlar dem ej. På begäran kan din e-postadress tas bort ur vårt register, varvid kommentar/kommentarer raderas.

SKOLA OCH SAMHÄLLE

WEBBTIDSKRIFT
ISSN 2001-6727

REDAKTÖRER
Malin Tväråna
Magnus Erlandsson
Sara Hjelm
Janna Lundberg
Gunnlaugur Magnússon
Hanna Sjögren
Ola Uhrqvist

E-POST
redaktionen@skolaochsamhalle.se

© COPYRIGHT
Skola och Samhälle

ISSN 2001-6727

KONTAKTA OSS

    Translate »