Sten Svensson: Marknaden klarar inte att ta ansvar för skolan

Beskeden om nedläggningar och konkurser av fristående skolor har kommit tätt under våren. I vintras kom beskedet att Karlstads Idrottsgymnasium hade gått i konkurs. I april meddelade Skolkoncernen Praktiska att de lägger ner åtta av sina gymnasieskolor. Och nu i slutet av maj, meddelar JB Education att de säljer eller lägger ner närmare 30 skolor.

Under våren har över 12 000 elever i fristående skolor fått besked om att skolan ska säljas eller läggas ner. Även om det blir nya huvudmän för många av skolorna är det osäkert hur det blir med studierna i höst. Varje gymnasieskola lägger upp utbildningarna olika och det är inte säkert att den nya skolans modell passar med den nedlagdas. Dessutom måste det ske nedskärningar jämfört med årets skolorganisation på grund av färre elever. Helt säkert kommer många elever att komma i kläm.

2011 gick skolkoncernen JB Education med 74 miljoner kronor i vinst och 2013 säljer de eller lägger ner alla sina skolor. Så länge elevtalen ökade och vinstmöjligheterna var stora, öppnade koncernen nya skolor men efter ett år med fallande elevtal lägger de ner hela verksamheten. Så uthålliga var riskkapitalbolaget Axcel som äger JB Education.

Så fungerar dagens marknadsstyrda skolpolitik. En del klarar inte konkurrensen utan de får lägga ner eller gå i konkurs. På en marknad ska det ske en utslagning av företag, det är helt enligt spelreglerna. Just därför är det ytterst olämpligt med vinstdrivna skolaktiebolag.

Sten Svensson

Lämna ett svar

Obs! Kommentarer begränsas till 500 tecken (inklusive blanksteg).

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Din e-postadress behövs för godkänd kommentar. S.O.S. sparar e-postadresser, men vidareförmedlar dem ej. På begäran kan din e-postadress tas bort ur vårt register, varvid kommentar/kommentarer raderas.

SKOLA OCH SAMHÄLLE

WEBBTIDSKRIFT
ISSN 2001-6727

REDAKTÖRER
Magnus Erlandsson
Sara Hjelm
Magnus Hultén
Malin Ideland
Hanna Sjögren
Malin Tväråna

E-POST
redaktionen@skolaochsamhalle.se

© COPYRIGHT
Skola och Samhälle

ISSN 2001-6727

KONTAKTA OSS

    Translate »